Een contractgenerator in de vastgoedsector: vier toepassingen.

Het gebruik van een contractgenerator in de vastgoedsector wint terrein. Logisch, aangezien met een dergelijke tool overeenkomsten conform de laatste wetgeving én in een mum van tijd opgesteld kunnen worden. Wat is de toegevoegde waarde van een contractgenerator zoals de Modellengenerator in de vastgoedsector? We hebben navraag gedaan waaruit bleek dat er vier toepassingen - bij het genereren van huurovereenkomsten – zijn die echt als meerwaarde worden gezien.

De onderdelen in een huurovereenkomst waar een contractgenerator meerwaarde biedt:

1. Berekenen maandelijkse kosten

We zien dat de Modellengenerator graag wordt toegepast in het berekenen van de kosten per maand. Het correct berekenen van deze lasten, op basis van bijvoorbeeld het aantal m2, is een secuur karweitje. Dit ‘uitbesteden’ aan de Modellengenerator wordt door vastgoedbedrijven dan ook als prettig ervaren. De moeilijke berekening in het geval van halve maanden, inclusief servicekosten, wordt tevens weggenomen door de tool in de Modellengenerator. De gebruiker volgt hierbij standaard stappen, conform de voorwaarden van het ROZ-model (het standaardmodel voor een huurcontract van de Raad van Onroerende Zaken). Alle wijzigingen ten aanzien van de ROZ-standaard worden gemarkeerd weergegeven; een pré voor gebruikers, zo blijkt.

‘Juist die slimmigheden zijn van toegevoegde waarde voor het ondersteunend personeel. Bij ons kan een assistent het contract nu opmaken, waarna de makelaar aan de hand van het audit report de variabelen checkt. Ook over aspecten als duurzaamheid, energielabels en asbest wordt met je meegedacht,’ aldus een gebruiker. Een andere gebruiker zegt: ‘Je hoeft geen rekenfouten en/of ingewikkelde berekeningen meer te maken, de slimme software doet dit voor je.’

2. Splitsen van oppervlakten

De meerwaarde van de Modellengenerator is ook zichtbaar indien een te verhuren ruimte meerdere typen oppervlakten kent. Aan een parkeerplaats, bedrijfsruimte of opslag kleven namelijk afwijkende voorwaarden en kosten. Dit is ook het geval indien van een te verhuren ruimte een gedeelte wordt doorverhuurd.

Alle aandachtspunten hiervoor zitten in de workflow van de Modellengenerator ingebouwd. Hierdoor wordt er niets vergeten. Het feit dat alle bijzondere bepalingen te selecteren en in te voegen zijn, ook de bijzondere bepalingen waaraan de gebruiker vooraf zelf in eerste instantie niet had gedacht, wordt als pluspunt ervaren.

3. Complete recherche

Binnen de Modellengenerator kun je, volledig geautomatiseerd, een complete recherche doen van de bestuurder waarmee je te maken hebt. Dit betekent dat je onderzoek verricht in de openbare registers van het Kadaster, voordat de overeenkomst wordt gemaakt. Dit wordt ook weleens onderzoeksplicht of rechercheplicht genoemd. Onjuistheden in het contract kunnen namelijk voor problemen zorgen.

Sluit je de huurovereenkomst met een bedrijf, dan kun je recherche doen naar de betrouwbaarheid van die organisatie. Op die manier helpt de Modellengenerator tevens bij het Wwft-proces, doordat ook deze stappen worden doorlopen.

Een ander genoemd praktijkvoordeel is dat je exact kunt nagaan van wie je een handtekening moet hebben om het contract rechtsgeldig te laten zijn.

4. Zakelijk vastgoed

De Modellengenerator wordt ook met succes toegepast bij het genereren van een huurcontract. ‘Of het nu een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd is, alle bepalingen en uitzonderingen passeren de revue,’ zo vertelt een gebruiker. ‘Zeker met het oog op het groeiend aantal expats, is voor ons de meertaligheid van de overeenkomsten van wezenlijk belang. Zo bieden we ook in het Engels correcte overeenkomsten aan.’

Bent u werkzaam in de vastgoedsector en bent u benieuwd naar de toegevoegde waarde van de Modellengenerator voor uw organisatie? Neem dan contact met mij op via Aart@Modellengenerator.nl.